101-JARIGE MARIA GEVIERD !

22
feb
2021

’s Ochtends startte het feest met een lekker en feestelijk ontbijt in zaal Koolwitje in aanwezigheid van haar vaste nauw contact. Vier familieleden in een tentje buiten aan het raam mee konden ontbijten. ’s Middags herbegonnen de feestelijkheden in de leefruimte van haar afdeling Konkelzicht waar zij samen met de medebewoners genoot van een zelfgekozen feestmaaltijd. De dag werd afgesloten met verjaardagstaart en koffie.

Maria is geboren op 16 februari 1920 te Opwijk en heeft samen met haar ouders en drie zussen in een huis op ’t Eeksken gewoond. Haar vader Jan was metser, haar moeder Louise zorgde voor de boerderij en het huishouden. Als Maria ouder was, werkte zij in de Manta op de Heirbaan. Zij moest daar vodden sorteren, spinnen, weven,… Via het werk heeft zij haar man Albert Vranken leren kennen toen zij samen te voet naar het fabriek gingen. In 1948 trouwden zij waarna Maria thuis bleef om voor de kinderen te zorgen. Op 10 jaar tijd kregen zij 5 kinderen en zorgde zij voor een warme thuis. Ondertussen is haar familie al sterk uitgebreid: in totaal heeft Maria 13 kleinkinderen en meer dan 20 achterkleinkinderen.

Maria is ook actief geweest in het verenigingsleven. Als jong meisje was zij een echte kajotster en in 1952 was zij één van de oprichtsters van de lokale afdeling van KAV, een vereniging waarvan zij ook jaren voorzitter is geweest.

Sinds 2012 verblijft Maria in het woonzorgcentrum “De Oase”. Zij geniet nog van een wandeling met één van de kinderen of van bezoekjes van familie. Zij zoekt geregeld het gezelschap op van enkele medebewoners en neemt vaak deel aan de activiteiten in het woonzorgcentrum. Zij geniet nog regelmatig van een glas wijn en koestert graag de foto’s, kaartjes en geschenken die zij krijgt.   

Maria heeft genoten van haar verjaardag, van de vele geschenken en kaartjes die zij heeft ontvangen en van het boeket bloemen dat door het koningspaar via een plaatselijke bloemist aan haar werd bezorgd.